Egészségügyi Információ az Ecolabtól - az új típusú koronavírus (2019-nCoV)

Az Ecolab, az infekciókontroll megoldások nemzetközi szakértőjeként, figyelemmel kíséri az új típusú Koronavírus (2019-nCoV) terjedését és iránymutatásaival segíti a fertőzés kockázatának csökkentését.

A közegészségügyi hatóságok új koronavírust azonosítottak, melynek neve 2019-nCoV vagy Wuhan-koronavírus, a Kína Hubei tartományában található város után, ahol először fedezték fel. Ez a vírus lázat és légzőszervi tüneteket okoz, és január 28-áig már közel 4500 embert fertőzött meg, akikből több mint 100-an meghaltak. 
A vírus eredete még nem ismert, de a fertőzött személyekről képes átterjedni másokra köhögés, tüsszentés vagy nagyon közeli személyes kapcsolat útján, illetve egy fertőzött tárgy vagy felület megérintésével, ha utána az illető megérinti a száját, az orrát vagy a szemét.
A legtöbb esetet Kínában jelentették, ám világszerte sok országban betegedtek meg olyanok, akik korábban Kínában jártak. 

Mik a koronavírusok?
A koronavírusok olyan, burokkal rendelkező ribonukleinsav(RNS)-vírusok, amelyek elsősorban légzőszervi és bélbetegségek tüneteit okozzák. Az ilyen típusú vírusrészecskék felületén sok szabályos elrendezésű kitüremkedés található, ezért az egész vírusrészecske olyan, mint egy korona, innen származik a koronavírus név.
Eddig hat emberi koronavírus volt ismert. Ezek közül négy kevésbé patogén, általában csak kisebb légzőszervi tüneteket okoz, amelyek a megfázáshoz hasonlóak. Két másik - a súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó koronavírus (SARS CoV) és a közel-keleti légzőszervi szindrómát okozó koronavírus (MERS CoV) - súlyos légzőszervi betegségeket okozhat. 
Az új koronavírus (2019-nCoV) különbözik a hat ismert koronavírustól, és további tudományos kutatást igényel. 

Hogyan terjednek a koronavírusok? 
A terjedés az adott koronavírustól függ. Az emberi koronavírusok a fertőzött személyekről a következő módokon terjedhetnek másokra:
•    a levegőn keresztül köhögéssel és tüsszentéssel
•    közeli személyes kapcsolattal, például kézfogással vagy érintéssel
•    vírussal szennyezett felület megérintésével, ha utána kézmosás nélkül megérintjük a szánkat, orrunkat vagy szemünket
Az emberről emberre történő átvitel a 2019-nCoV esetében is előfordul bizonyos mértékben. 

Hogyan csökkenthető a koronavírus-fertőzés kockázata?
Jelenleg nem áll rendelkezésre oltás az emberi koronavírus-fertőzés ellen, de a következők segítségével csökkenthető a fertőzés kockázata: 
•    Gyakran és helyesen mosson kezet
•    Ne érjen a szeméhez, orrához, vagy szájához mosatlan kézzel
•    Ne kerüljön közeli kapcsolatba betegekkel
•    Ne érjen állatokhoz, állati ürülékhez, és ne egyen vadállatokat 
•    Kerülje el a termelői piacokat, az élő baromfipiacot vagy -tenyészetet
•    Ha utazásból hazatérve lázat vagy más tüneteket észlel magán, viseljen szájmaszkot, és hívjon orvost.Back to Top