Ott lehettünk a XIX. Kórházhigiénés Ankéton

A XIX. Kórházhigiénés Ankét 2016. szeptember 29 – október 1. között került megrendezésre Debrecenben, a Kölcsey Központban.

A neves rendezvénysorozat 1973. június 29-i kezdettel indult útjára, Pécsett. Az elmúlt 43 év szépen csillogó patinát kölcsönöz az eredeti kezdeményezésnek, amelyet minden felelősen gondolkodó szervezet, mint az Ecolab is szívesen támogat minden alkalommal, hiszen az eseményen mindig a legújabb tanulmányok és trendek hangzanak el, az előadó szakemberek felkészültek és a résztvevő cégek is a legjobb és legújabb termékeiket, megoldásaikat vonultatják fel.

Az idei rendezvényen az előzetes regisztrációk alapján 230 főt vártak és a legjelentősebb egészségügyi partnerek jelezték kiállítói szándékukat.

Az esemény megnyitója is méltó volt az Ankét hírnevéhez. Profi tánccsapat által előadásra került egy, a kézhigiéne öt mozdulatát feldolgozó csoport tánc. A szakmai tartalommal gazdagon ellátott előadások után mindkét nap végén jó hangulatú kulturális program várta a látogatókat.

Szeptember 29-én Vásáry André énekelt a Debreceni Nagytemplomban, szeptember 30-án pedig először Gájer Bálint, a swing magyar tehetsége adott koncertet, majd később pedig a Black Velvet zenekar húzta a talp alá valót.  

Az Ecolab kollégái számára az áprilisban megrendezésre került „Kézhigiénés Nap 2016 Magyarország” konferencia mellett ez volt a másik legjelentősebb esemény 2016-ban.

A rendezvény és a megjelenő szakemberek iránti tisztelet jeleként a XIX. Kórházhigiénés Ankétra időzítettük két fontos bejelentésünket is. Az egyik a Magyarországon 2014-ben bemutatott EnCompass Program műtőben történő vizsgálatra kifejlesztett változata. Erről a fejlesztésről bővebben az „Encompass 2.0 – Innovatív monitoring a műtőben is” című szemelvényünkben olvashatnak.

A másik a „Kézhigiéne Magyarország 2020” kampány bejelentése.

2016 áprilisában Magyarországra látogatott az elismert infekciókontroll szakember, Dr. Didier Pittet professzor Genfből.

A modern kézhigiéne atyjával folytatott beszélgetések során körvonalazódott egy gondolat, amely napjainkra öntött konkrét formát.

A rendezvényen bejelentett 3 éves kampány több pillérre épül, ebből kettő került bemutatásra az Ecolab szimpóziumán. A legfontosabb mozzanata a kampánynak az, hogy a kézhigiéne fontosságát a kórházi életen kívül, a lakosság számára is megismertessük, ehhez kapcsolódóan az egyik pillér az oktatásra fókuszál. Hisszük, hogy a legkisebbek bevonásával a helyes higiénés magatartás elsajátításába elindíthatjuk azt a folyamatot, mely az évek elteltével igazolja majd az elkötelezettségünket a kézhigiéne javítása terén. Ezért óvodapedagógusok bevonásával kezdjük az oktatást, melyet az általános iskoláktól kezdve az egyetemi oktatással bezárólag igyekszünk kiterjeszteni. A másik pillér pedig nem más, mint a kórházak részére szóló Kéz a Kézben Compliance Monitoring Rendszer, melynek használatával a legkisebb intézettől a legnagyobbakig mindenki számára testre szabott lehetőségekkel tudunk szolgálni a direkt, indirekt vagy akár a két mérési módszer kombinációja révén. Bízunk benne, hogy minél több kórház csatlakozik majd a kampányhoz!

Ehhez kötődően az Ecolab-Hygiene Kft. 2016-ban megalapította az „Egy csepp fegyelem” elnevezésű vándordíjat. Az üvegből készült díj egy csepp fertőtlenítőszert és egy kis odafigyelést szimbolizál, súlya azonban ennél sokkal több. A díjat évente fogja odaítélni egy szakemberekből álló bizottság a kézhigiéne területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége alapján a nyertes kórháznak. Első alkalommal 2017-ben kerül majd átadásra és utána évente vándorol a következő díjazott felé. Back to Top