Egészségmegőrző tippek az influenza-szezonban

Harc az influenza ellen otthon és a munkahelyen

Az influenza súlyos és fertőző légzőszervi megbetegedés, mely általában az egyik fertőzött személytől a másikig tejed, vagy az influenzavírussal szennyezett felületek érintkezésével. Akinek influenzája van, gyakran lázas, köhög, torokfájás, orrfolyás, kimerültség, izomfájás, fejfájás és fáradság gyötri. A szezonális influenza hatása a közegészségügyre és a vállalatokra is jelentős hatással lehet. 

Európában az influenza-szezon minden télen előfordul, általában novembertől áprilisig tart. Az influenza szezon hatása évről évre változhat. Az influenza-szezon közeledtével most itt az ideje, hogy a családok és vállalkozások lépéseket tegyenek az influenza megelőzésére és az ellene való védekezésre. 

Noha a közegészségügyi tisztviselők nem tudják megjósolni a közelgő influenza-szezon súlyosságát, az influenza évente az európai népesség kb. 10-30 %-át sújtja. Emberek százezrei kerülnek kórházba. Évente 15 000-70 000 európai polgár hal meg az influenza és az influenza okozta komplikációk miatt. Az idősebbek, a fiatalabb gyermekek és a krónikus betegségben szenvedők a leginkább kitettek, de mindenkit veszélyeztet. Az influenzafertőzéssel kapcsolatos halálesetek széles skáláját az egyes influenza-évadok súlyossága okozza. 

Az influenza jelentős hatással van a vállalkozásokra is. Jelentős a munkaerőhiány, a termelékenység és a termelési veszteségek, valamint az egészségügyi és szociális ellátási szolgáltatásokra nehezedő nyomás és költségek. Szerencsére számos fontos intézkedés létezik, amelyeket a vállalkozások és  családok megtehetnek az influenza kockázatának csökkentése érdekében. Íge a legfontosabb tippeink, amelyek segítenek csökkenteni a szezonális influenza terjedésének kockázatot: 

Gyakran mosson kezet

A megfelelő kézhigiénia / kézmosás elengedhetetlen az influenza-fertőzés megelőzésében. A megfelelő kézmosás segít eltávolítani a baktériumokat, vírusokat és más kórokozókat, így azok nem terjednek át másokra. Az ECDC a következőket javasolja:

  • A kezeket alaposan mossuk le szappannal és vízzel
  • Szappannal és vízzel történő mosás után alaposan szárítsa meg a kezeit egyszerhasználatos papírtölővel. A kézmosás és kézszárítás legalább 40-60 mp-ig tart.
  • Az alkohol alapú kéztisztító szerek csökkentik az influenzavírus mennyiségét a szennyezett kezeken. Ha a kézmosás nem lehetséges, az alkohol alapú kézfertőtlenítőszerek használandók.

Kerüljön el más betegeket és maradjon otthon, amikor beteg

Az influenza átterjedésének érdekében a vírusnak az influenzavírussal fertőzött személytől egy másik személyig kell átjutnia, aki utána megfertőződhet. Az influenzavírussal fertőzött egyének legalább egy nappal a tünetek megjelenése előtt és legfeljebb hét nappal az első megjelenésük után fertőzőek. A társadalmi érintkezés kerülése révén csökkentheti az átterjedés kockázatát. Kerülje el a betegeket és ha beteg, maradjon otthon! 

Felület tisztítás & fertőtlenítés

Az influenzavírus akár 48 órán keresztül képes túlélni rozsdamentes acél és műanyag felületeken, és akár 12 órán át ruhán, papíron és szöveteken. A megfelelő tisztítás és fertőtlenítés minimálisra csökkenti az esélyt arra, hogy a vírust fertőzött felületekről kapják el az egyének. A környezet megfelelő tisztítása, fertőtlenítése és védelme érdekében:

  • A fertőtlenítés előtt tisztítsa meg a felületeket a látható szennyeződésektől. Tisztítás és fertőtlenítés során dolgozzon felülről lefelé és tisztábbtól az erősebben szennyezett felület felé.
  • Alaposan nedvesítse meg a felületet BPD-vel regisztrált fertőtlenítőszerrel, A-influenza elleni hatással és kövesse a címkén lévő utasításokat!
  • A gyarkan érintett felületeket rendszeresen fertőtlenítse, ideértve az asztalokat, székeket, villanykapcsolókat, ajtófogantyúkat és mellékhelyiségeket!
  • Különös figyelmet kell fordítani az élelmiszerekkel éritkező felületekre, valamint a mellékhelyiségekre, villanykapcsolókra, csaptelepekre, WC-öblítőkarokra, ajtógombokra és korlátokra.

Kérjen influenza elleni oltást

Az influenza elleni oltás beszerzése és az antivirális gyógyszerek szedése az egészségügyi szolgáltató (ECDC - Európai Betegségmegelőzési Központ) által előírt kétféle módszer, amely az influenza baktériumok terjedésének megakadályozását javasolja. Az influenza oltás az szezonális influenza elleni védelem egyik leghatékonyabb formája.

Tüsszentéskor takarja el a száját és az orrát

Köhögés és tüsszentés a tenyérbe, vagy zsebkendőbe segíti a többiek védelmét. Ha influenza-szezon van, és nem takarja el az orrát vagy a száját, akkor a kétméteres távolságban tartózkodó személy vagy személyek megferőtződhetnek.

Alaposan mosogassa el az edényeket

Az edényeket és poharakat mosogatógépben vagy kézzel alaposan el kell mosni.

--------------------------------------

Források:

ECDC. Factsheet about seasonal influenza. Retrieved from https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet

ECDC. Personal protective measures (non-pharmaceutical) for reducing the risk of acquiring or transmitting human influenza. Retrieved from https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/personal-protective-measures

CDC. How To Clean and Disinfect Schools To Help Slow the Spread of Flu. Retrieved from https://www.cdc.gov/flu/school/cleaning.htm

CDC. Preventative steps. Retrieved from https://www.cdc.gov/flu/consumer/prevention.htmBack to Top